Компулсивното грицкање нокти е почесто отколку што мислиме, а секој кој ја усвоил оваа грда навика многу добро знае колку е тешко да се откажете од неа. Кој и да бил предизвикувачот, сресот, досада или тегоба, изгрицканите нокти се слика кој не би смееле да си го дозволиме.

Освен што се работи за навика која никој не ја сака, грицкањето нокти може да биде штетно и за здравјето. Имено, тоа може да предизвика деформации на ноктите, воспалените на кожата, проблеми со забите, тешкотии со желудникот, па дури и инфекции предизвикани со константното средување на прстите.

Еве како грицкањето на стане минато: Два пати дневно ставајте ги прстите во масло (маслиново, рицинусово, рибешко или масло од чај) околу 20 минути, премачкајте ги ноктите со табаско сос, тријте ги прстите со лути пиперки, ставете ги прстите во оцет (околу пет минути), ставете ги прстите во сос од лимон (околу пет минути), тријте ги прстите со каранфил или лук или пак додека сте дома, секој нокт замотајте го во фластер или леплива лента.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *