Секој граѓанин на Северна Македонија, што ќе докаже со фотокопија од формуларот на престојниот попис дека се декларирал како „македонски Бугарин“, да добие бугарски пасош по скратена постапка.

Такво барање е упатено од културниот центар „Иван Михаилов “во Битола во писмо до претседателот Румен Радев, оремиерот Бојко Борисов и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, стои на Фејсбук страница на институтот.

Во своето писмо тие потсетуваат дека во последните години имало над 100.000 македонски Бугари кои добиле бугарско државјанство. Повеќе десетици илјади поднеле барање за такво нешто, а пред конзулатот во Битола се чека во редици.

„И покрај масовната негативна кампања против овие луѓе во Северна Македонија, тие не се помалку патриоти во нивната земја. Тие ја сакаат Македонија дури и повеќе од многу други. Тие не се „Фашисти“, „Татари“ или некое малцинство туку голема заедница на Македонци, кои имаат бугарската самосвест “, се вели во писмото.

Етничките Бугари се јавно сатанизиран и обвинети за земање БГ пасоши за слободно патување низ Европа. Принудени се да се оправдаат дека со македонскиот пасош патувате без виза. Сега, на претстојниот попис, многу македонски Бугари беа загрижени што влегуваат како такви поради стереотипите и стравот што се всадува со текот на годините. Затоа институтот предлага како поттик за добивање можност да се помине низ скратена постапка“, бараат од институтот.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *