влоши семејниот буџет и со истите пари, потрошувачката кошница сега може да се пополни само до половина, за разлика од последните години.

Само основните прехранбени производи се купуваат од полиците. Граѓаните се обидуваат да најдат производи што се на попуст, велејќи дека не можат да си дозволат да земат работи со кои можат да го поминат денот.

Кошница со минимални производи, овие граѓани рекоа дека чини повеќе од вообичаеното.

„И цените пораснаа и работа нема, платите се слаби, струјата поскапе и другите производи се поскапи, но треба некако да се надмине. Има и поефтинувања и поскапувања, но тераме некако“изјави еден граѓанин во анкетата на ТВ Алсат М, додека друг додаде:

„Каде и да одите во продавници, секаде велат дека има попусти, но излегува дека се поскапи. Цената на потрошувачката кошница се зголемува, очигледно го чувствуваме ова, но не знам по која цена.

Се зависи од тоа колку членови во семејството живеат. Ако работат 3 или 4, може да се надмине, ако работи само еден, тогаш е тешко“.

Цената на основните работи за едно семејство од четири члена за јуни достигна 33.487 денари. Според пресметките на Синдикатот за минимална кошница, зголемувањето на трошоците е забележано кај прехранбените производи, од март до јули.

Велат дека во март основните производи за едно четиричлено семејство чинеле 32.852 денари или 635 денари помалку од сега. Зголемени цени се забележани и кај хигиенските производи како резултат на пандемијата.

Целата сторија со видео прилог проследете ја на ТВ Алсат М.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *