Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 март. Денеска е Св. Софрониј Ерусалимски.

Свети Софрониј беше Дамаскинец. Се родил во шестиот век. Во младоста се запознал со монахот Јован Мош и заедно со него ги опколил пустиножителите во Палестина и Египет. Потоа се замонашил и самиот, во Александрија, каде тогаш патријарх бил свети Јован Милостивиот. По заминувањето на Јован Мош, тој се населил во Палестина, а во 634 бил избран за патријарх на Ерусалим. Во негово време, Ерусалим бил освоен од Арапите, со кои патријархот успеал да склучи мир и да ги сочува христијаните од угнетување.Се упо коил набрзо по освојувањето на Ерусалим, околу 638 година.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Катарина Шведска.

Таа била родена во 1331 година како ќерка на света Бригита Шведска. Била омажена со Егард вон Кирен, но двајцата одлучиле да живеат во потполна издржливост. Во 1350 година со својата мајка отишла во Рим, каде што дознала дека нејзиниот сопруг го загубил животот. Почнала да живее свет живот. Го напуштила овој свет во 1381 година.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *